Mech w wiosennej diecie?
Nie, nie mam zamiaru namawiać was do robienia zielonej sałatki z działkowego mchu :) Natomiast szpinak to zupełnie co innego, taki rodzaj zieleniny to ja lubię! A gdyby tak tym razem na słodko?
Dzisiaj szybciutki przepis na całkowicie genialne ciasto, który dostałam dawno temu od koleżanki z pracy (dzięki Iza <3). Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, a efekt powala zarówno smakowo jak i estetycznie.
U mnie w rodzinie niezastąpiony hit kilku ostatnich świąt Wielkanocnych :)
Ciasto "zielony mech"
Składniki:
- 450 g szpinaku, rozdrobnionego, rozmrożonego
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fixu
Składniki na masę truskawkową:
- 1,5 szklanki zmiksowanych truskawek + trochę cukru do smaku
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 łyżeczka żelatyny
Przepis:
Szpinak dokładnie odsączyć z wody, najlepiej przeciskając przez gazę. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać olej dalej miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, a następnie powoli dodać do masy jajecznej i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać odsączony szpinak i wymieszać łyżką do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy około 23 centymetrów wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy i piec ok. 1 godziny - do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
W trakcie pieczenia przygotować masę truskawkową:
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance wody. Gdy ostygnie (ale zanim zacznie tężeć) dodać zmiksowane truskawki i porządnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masa śmietankowa:
Schłodzoną śmietanę kremówkę krótko ubić. Wymieszać śmietan-fix z cukrem pudrem i dodać do śmietany. Ubić do uzyskania sztywnej konsystencji.
Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch na ok. 3/4 wysokości. Odcięte ciasto pokruszyć, a resztę przeciąć na pół. Wyłożyć na spód ciasta masą truskawkową (kiedy ta już zacznie gęstnieć, aby nie rozlała się na boki) i ułożyć ponownie w tortownicy przykrywając drugim plackiem. Na górę wylać masę śmietankową. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.
Teraz wszystko zależy od waszej wyobraźni. Jeśli wypiek ma się pojawić na świątecznym stole to można go udekorować bukszpanem, czekoladowymi jajkami lub kurczaczkami. Natomiast na codzień polecam posypany pestkami granatu :)
Komentarze
Prześlij komentarz